Sau in perioada interbelica pana prin anii '60.
Drumurile de aces erau pietruite si aveau parapeti din beton si mesteacan !
La izvorul 7 inca nu se construise zidul de protectie pina la izvorul 8
Izvorul 14 . lumea sta la odihna , la soare. Bancile de jos sunt din beton (o parte au supravietuit pana aproape in prezent ) Intreg peisajul e luminos plin de soare degajand liniste.
Intrarea in valea Tisei in prezent.
Dar pana aici trebuie sa treci prin aleea cu restaurante si tarabe.
Pe langa faptul ca sunt asezate pe izvoare ( fostele izvoare 20 , 22 , 23 ) aceste tarabe au inlocuit o parte din parc , plina de brazi in care aveau habitatul celebrele veverite " Mariana " blande coborau si mancau nuci oferite de turisti .
Mergand pe alee mai sus dam de celebrul izvor 5.
Din care bea tot turistul dimineata pe stomacul gol in loc de cafea.
Urcand pe valea Olanestiului pe stanga intr-un mic parc se afla un loc de popas in paragina.
Trabuia refacut cu fonduri europene dar nu au ajuns .
Si pentru consemnarea "evenimentului istoric" iata poza cu prima taraba aparuta aici .
Pe dreapta este un obiectiv aparut in multe carti postale si pe care inca nu s-a construit nici un restaurant : podul si cascada de la 3 Bis
Si izvorul inca "liber"
Cercetarile farmacodinamice efectuate de sectia experimentala a institutului de medicina fizica , balneologie si recuperare medicala din Bucuresti precum si studiile clinice si paraclinice ale medicilor statiunii au aratat ca izvorul numarul 3 deprima secretia gastrica , dar creste aciditatea sucului gastric , creste secretia biliara, activeaza tranzitul intestinal , scade glicemia, este slab diuretic si alcalinizeaza urina. Indicatiile terapeutice ale curei cu apa izvorului nr 3 sunt : gastroduodenitele cronice cu hipoclorhidrie ; enterocolite cronice cu constipatie ;dischinezii biliare ;sechele postcolecitectomie ; sechele stomac operat , diabet zaharat echilibrat , hiperuricemie si guta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu